OWOCE

Nadchodzi lato- czas owoców sezonowych bogatych w witaminy i inne wartości odżywcze. Wykorzystajmy ten czas by wzmocnić nasz organizm.

  • W malinach i truskawkach znajduje się KWAS ELAGOWY, który pomaga neutralizować czynniki mające wpływ na rozwój raka.
  • W winogronach znajduje się RESWERATROL, który ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
  • Wszystkie owoce o ciemnej barwie mają działanie ANTYNOWOTWOROWE. Antyrakowo działają też owoce cytrusowe.
  • Borówka amerykańska zawiera najbardziej aktywne ZWIĄZKI ANTYOKSYDACYJNE, które walczą z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy miażdżyca.
 
  • Najzdrowsze są owoce surowe- mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych od przetworzonych.
  • Owoce jagodowe: maliny, borówki, jeżyny obniżają cholesterol, ciśnienie oraz redukują ryzyko zawałów i niedokrwień.
  • Mango zawiera sporo witaminy C i KAROTENOIDÓW, dlatego nazywane jest owocem młodości.

Komentarze