JOGURT NATURALNY


  • Jogurt naturalny zawiera dużo wapnia, który jest lepiej przyswajalny, niż ten zawarty w mleku.
  • Prawdziwy jogurt naturalny składa się z mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych. Żadne inne dodatki nie są potrzebne.
  • W 100g jogurtu naturalnego znajduje się aż 170mg wapnia. A dobre stężenie wapnia w organizmie jest bardzo ważne, bo sprawia ,że macie mocne mięśnie i kości oraz zdrowe zęby i naczynia krwionośne.
  • Jogurt naturalny wzmacnia odporność i tworzy w jelitach środowisko przyjazne dla dobrych bakterii.
  • Jedząc jeden 250g kubeczek jogurtu naturalnego dziennie wspomagacie też metabolizm komórek tłuszczowych co pomaga utrzymać niską wagę i szczupłą sylwetkę.
  • Zdecydowanie lepiej więc zastąpić tłustą śmietanę pełnym wapnia jogurtem naturalnym.
  • Jogurt naturalny najlepiej nadaje się do owoców. Ma zawartość tłuszczu kształtującą się od 1,5 do 2 %.
  • Jogurty typu light mogą zawierać bezwartościowe zagęstniki.

Szkodliwe składniki w niektórych jogurtach:

  • Acesulfam K- podejrzewany o wywoływanie nadpobudliwości i bólu głowy,
  • Sukraloza- kłopoty z gospodarką insuliny w organizmie,
  • Koszenila- powstaje z owadów i może wywoływać reakcje alergiczne.

Zależność kaloryczna:

  • 250g gęstego jogurtu = 345 kcal
  • 250g gęstego jogurtu light = 185 kcal
  • 250g jogurtu naturalnego = 150 kcal
  • 250g jogurtu naturalnego light = 90 kcal
Zupa na jogurcie naturalnym- 260 kcal, 16g tłuszczu
Zupa na śmietanie 18%- 423 kcal, 37g tłuszczu

  • Jogurt probiotyczny (bifidobakterium, laktis, DN-173010)- przynosi ulgę przy biegunkach, zespole jelita drażliwego, wzdęciach i innych zaburzeniach trawienia. Chroni jelita przed rozwojem bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów.
  • Batony jogurtowe to głównie cukier i jogurt w proszku(zaledwie 2% i rakotwórczy akrylamid).

zdjęcie: www.zdrowiedlaniej.pl

Komentarze