Rogaliki drożdżowe z twarożkiem

Składniki:

ROZCZYN

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki

CIASTO

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

NADZIENIE TWAROŻKOWE

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 20 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru wanilinowego 
  • łyżeczka cukru kryształu

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z  łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Przesianą mąkę posolić, posiekać z margaryną. Dodać cukier wanilinowy, rozczyn, resztę cukru i jajko. Wyrobione ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie na wierzch wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 cm, każdy pokroić na 8 trójkątów.

Wszystkie składniki na twarożek zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na środek każdego trójkąta nałożyć twarożek i zwinąć formując rogaliki. Zwijanie rozpoczynać od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiając na zewnątrz rogalika. Uformowane rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.








Komentarze