PRODUKTY LIGHT


 Trochę dla mody, trochę dla zdrowia zdecydowana większość z nas walczy z kilogramami. To nie lada gratka dla producentów żywności, którzy już prawie wszystko produkują w wersji lekkiej. Założenie jest proste- schudnąć bez zbędnych wyrzeczeń i wysiłku zastępując normalne produkty produktami niskokalorycznymi, czyli odtłuszczonymi i bez cukru. Jednak aby ten sposób odżywiania faktycznie odbywał się bez zbędnych wyrzeczeń to jedzenie musi smakować podobnie do pełnokalorycznych pierwowzorów. Czy jedzenie light możemy jeść bezkarnie i co tak na prawdę jemy spożywając te produkty?

  • Producenci odchudzają swoje produkty zmniejszając w nich zawartość tłuszczu i cukru. Ale nic w przyrodzie nie ginie!  Jeśli producent zabiera z produktu jakiś składnik, to musi czymś go zastąpić.Często, więc może okazać się, że jogurt light ma więcej cukru niż jego  normalny odpowiednik.
  • Jakie to zmniejszanie kalorii, kiedy jeden tłuszcz zamienia się na drugi?
  • Walcząc o kilkanaście kalorii fundujemy organizmowi niepotrzebnie małowartościowe sztuczne składniki.
  • Light nie zawsze znaczy zdrowy. Ma obniżoną kaloryczność, ale również mniej składników odżywczych.
  • Badania wykazały ,że osoby, które na codzień spożywają produkty light, są o 40% bardziej narażone na tycie niż inni.
  • Jeżeli nasze menu składa się wyłącznie z produktów light, nasz organizm może tego nie wytrzymać. Dlatego lepiej zjeść mniejszą ilość produktu dobrej jakości, nawet wysokokalorycznego, niż podejrzany lekki produkt nafaszerowany substancjami, których tak na prawdę nie znamy.

Komentarze