Faworki (chrusty)


Dziś tłusty czwartek- dzień , w którym nikt nie odmówi sobie słodkości. Najczęściej wybieramy pączki i faworki. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest takie trudne, zwłaszcza faworków. Wystarczy zaledwie kilka składników, trochę czasu i... dwie sprawne ręce ;) A oto przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany (18%),
  • łyżeczka spirytusu lub octu,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia(np. smalec, olej),
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto, wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Następnie zbijać wałkiem przez kilka minut, rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o długości ok. 15 cm i szerokości 4 cm; środek każdego przeciąć na długość około 6 cm i przewinąć brzeg. Przed smażeniem faworki oczyścić z mąki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, osączyć na talerzu. Posypać cukrem pudrem.


Komentarze