Krokiety z mięsem


  













Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • ok. 300 g ugotowanego mięsa (np. z rosołu),
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Składniki do panierowania:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • olej do podsmażania krokietów.

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: mleko rozmieszaj z jajkami , dodaj mąkę, szczyptę soli i wszystko zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 min, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie je wymieszaj.

Patelnię posmaruj olejem. Ciasto wlewaj na patelnię łyżką do zupy, rozprowadź na całej powierzchni i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Naleśniki odkładaj na talerz, jeden na drugim.

Przygotuj nadzienie: mięso oddziel od kości, jeśli jest taka potrzeba i zmiel (do mięsa możesz też dodać warzywa z rosołu). Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem, dodaj do zmielonego mięsa i wymieszaj.

Na środek naleśników kładź nadzienie, następnie boki zwijaj do środka, a potem całość w rulon. Panieruj naleśniki najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni i smaż naleśniki na rumiano. Podawaj np. z barszczem czerwonym.



    Komentarze