Domowa pizza

 Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • łyżka oliwy,
  • przecier pomidorowy
  • zioła,
  • ser, szynka, pieczarki ... i  czego dusza zapragnie.

Przygotowanie:

 Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek i niepełną szklankę ciepłej wody. Ugniatamy aż do otrzymania gładkiej masy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkujemy wałkiem na grubość około 7 mm. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym powstałym z pomidorów z puszki doprawionych ziołami. Następnie układamy ulubione składniki .Całość skrapiamy oliwą z oliwek i  doprawiamy ziołami. Pizzę wstawiamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180-190 stopni na 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz